Wilg,
Salix alba, Salix repens, etc.
De wilg, ook een zeer talrijke boom in Nederland. Hoe kan het ook anders, wilgen houden van water en nattigheid en dat hebben we hier ruim voldoende. Naast de bekendere treurwilgen en schietwilgen zijn er nog vele vele andere soorten zoals de amandelwilg, boswilg, waterwilg, kruipwilg, kraakwilg en vele andere... 
Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze graag nabij water groeien, ze zijn dan ook sterk met dit element verbonden. Met behulp van het element wateren helpt de wilg je om te zuiveren, op te schonen, met name op het emotionele gebied. Je zou ze rouwbomen kunnen noemen, of troostbomen. De lieve wilg is erg geduldig en heeft een groot hart voor hen die het moeilijk hebben. Wanneer je rouwt om het verlies van een dierbare, je je depressief voelt, je te lang in een ongezonde situatie bent blijven zitten omdat je dacht het zo hoorde of geen andere wegen kende en nu je accu leeg is of om wat voor reden dan ook niet meer fijn in je vel zit en verdriet hebt, dan staat de zachtaardige wilg voor je klaar om je te ondersteunen. Ze omarmt je als een moeder en geeft je een veilig gevoel. Veilig genoeg om ook de pijnen die je diep hebt weggestopt weer omhoog te halen en onder ogen te zien. Wilg erkent je in je lijden, helpt je om dit los te laten en wanneer de waterlanders over je gezicht rollen houdt de wilg je in haar veilige ruimte, net zolang je nodig hebt. Ze geeft je alle tijd. 
Naderhand kan het voelen alsof je lichter bent geworden, opener, vrijer, blijer. Dat is niet zo gek, al die ballast die je (misschien al jaren) hebt meegezeuld heb je losgelaten, eruit gehuild. Het is een energie die je niet meer diende en mag dus losgelaten worden, dat is ook een rouwproces wat de aanleiding van het verdriet ook mag zijn. Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan, gelukkig weet je nu dat er altijd wel ergens een wilg in de buurt is. Zij wacht geduldig op haar plekje af tot je er klaar voor bent.